субота, 4. мај 2013.

ХРИСТОС ВАСКРЕСЕ!


- Мир божији, Христос Васкрсе! Свим православним вјерницима, "Rio INFO" данас жели срећан Васкрс. Вјерници Српске православне цркве данас славе Васкрс, највећи хришћански празник.

Трећег дана од када је разапет на крст, Господ Исус Христос васкрсао је из мртвих, побједио смрт и свим људима од Адама и Еве до последњег човјека на земљи даровао вјечни живот.
Васкрс је највећи хришћански празник јер суштина хришћанског учења означава васкрснуће Христово из мртвих, као побједу вере и живота над смрћу.

По црквеном учењу, Исус Христос је распет у петак, суботу је прележао у гробу, у Јосифовом врту, а у недјељу, зором, осјетио се снажан земљотрес и анђео Божји слетио је на гроб. Стражари који су чували гроб, у страху су попадали као мртви, а Исус је васкрсао. Због значаја овога празника, свака недеља у току године посвећена је Васкрсу и свака недеља је мали Васкрс.

Најраније, по новом календару, Васкрс може да падне 4. априла, а најкасније 8. маја.
Такође у српској традицији постоји и обичај да за Васкрс ваља устати рано ујутру, а не отићи на спавање пре поноћи. Уколико би се отишло на спавање прије поноћи, то би значило да ће до наредног Васкрса особа да буде поспана и несклона послу. Такође, ујутру се ваља умити водом у којој је потопљен дрен, здравац, босиљак и црвено васкршње јаје, а дјецу ваља дотаћи црвеним јајетом – да буду црвена и здрава током године.

Нема коментара:

Постави коментар