субота, 25. мај 2013.

Ne propustite rijetki fenomen na nebu (VIDEO)

Tri planete u Sunčevom sistemu će od večeras do kraja mjeseca upriličiti zanimljivu koreografiju na nebu. Pojava je poznata kao 'ples planeta'. Naime, Merkur, Jupiter i Venera naći će se u istom vidnom polju, a posmatrači će imati dojam da se planete vrte jedne oko drugih. Ova pojava će se ponoviti tek 2026. godine
Tri planete u Sunčevom sistemu će od večeras do kraja mjeseca upriličiti zanimljivu koreografiju na nebu, koja će biti vidljiva golim okom, objavio je portal Sky&Telescope. Pojava je poznata kao 'ples planeta'.

Naime, Merkur, Jupiter i Venera naći će se u istom vidnom polju, a posmatrači će imati dojam da se planete vrte jedne oko drugih. Ova pojava će se ponoviti tek 2026. godine, prenose agencije.

Posmatrači će i uz pomoć običnog dvogleda moći vidjeti 'ples planeta' na noćnom nebu u pravcu zapad-sjeverozapad odmah poslije zalaska Sunca. 

Tri planete će se od 24. do 30. maja nalaziti u vidnom rasponu od pet stepeni, a 26. maja u rasponu od dva i po stepena. Iako će izgledati da su Merkur, Jupiter i Venera veoma blizu jedni drugima, njihova stvarna udaljenost mjeriće se stotinama miliona kilometara.

Venera i Jupiter, najsjajnije planete koje su vidljive sa Zemlje, često se mogu vidjeti na noćnom nebu. Merkur je nešto teže opaziti, jer je svjetlost koju emituje prigušena.

Izvor: BUKA




Нема коментара:

Постави коментар