уторак, 11. јун 2013.

DOBOJSKI STRIJELCI BEZ PARA



Doboj - Direktor Javnog preduzeća "Protivgradna preventiva Republike Srpske" Joviša Kovačević rekao je da je grad Doboj jedina lokalna zajednica koja nije izmirila svoje obaveze prema ovom preduzeću, koje iznose 24.000 KM, i da jedino dobojski strijelci nisu dobili platu za svoj rad."Iz sistema od 199 protivgradnih stanica, jedino osam dobojskih strijelaca nije primilo platu", rekao je Kovačević na javnoj raspravi o Nacrtu programa rada protivgradne zaštite Republike Srpske za 2013. godinu danas u Doboju. 

Vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za poljoprivredu grada Doboja Duško Paravac rekao je da je za odbranu 96.000 hektara područja Doboja, od čega je 35.000 hektara poljoprivredno zemljište, pored postojećih osam protivgradnih stanica, potrebno još toliko. 

"Svako od 2.500 poljoprivrednih gazdinstava, koliko je registrovano na području Doboja, dužno je da po jednom hektaru uplati 1,5 KM koje direktno idu protivgradnoj zaštiti. Za jednu protivgradnu stanicu treba izdvojiti oko 13.500 KM", rekao je Paravac i dodao da se izgradnja stanica finansira još i iz sredstava lokalnih zajednica, te sa republičkog nivoa. 

Izgradnja dodatnih osam protivgradnih stanica u mjestima Cvrtkovci, Stanari, Cerovica, Sjenina, Tekućica, Trbuk, Boljanić i Brezici, koja je bila predviđena za ovu godinu, zbog nedostatka novca biće prenijeta u 2014. godinu. 

Finansijski izvještaj za štete pričinjene za ovu godinu još nije napravljen. 

Sistem protivgradne zaštite sa ukupno 199 protivgradnih stanica u Republici Srpskoj djeluje u 22 lokalne zajednice u Srpskoj, u Brčko distriktu, te u jednoj opštini u Federaciji BiH - Gradačcu. 

U ovoj godini strijelci raspolažu sa oko 1.950 raketa, što u prosjeku po jednoj stanici iznosi blizu 10 protivgradnih raketa, a prošle godine je prosjek bio šest raketa. Norme u regionu su 12 raketa po stanici. 

Na javnoj raspravi razmatra se i Nacrt odluke o organizaciji i funkcionisanju Civilne zaštite u sistemu zaštite i spasavanju na teritoriji grada Doboj, kao i Nacrt odluke o formiranju Gradskog štaba za vanredne situacije.

SRNA

Нема коментара:

Постави коментар