среда, 25. децембар 2013.

Dobojski logor - prvi koncetracioni logor u Evropi


Dobojski logor prvi je koncentracioni logor u Evropi čiji je cilj bio stvaranje tampon-zone koja je trebalo da razdvoji Srbe u Srbiji od Srba u BiH, rekao je danas pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović, najavljujući obilježavanje "Internacije Srba u dobojskom logoru 1915. godine".Ovaj događaj biće obilježen sutra i u petak, 27. decembra, u Doboju u organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova. 
Milunović je rekao novinarima u Banjaluci da je ovaj datum od izuzetnog značaja za Republiku Srpsku i srpski narod, navodeći da su u tom logoru austro-ugarske vlasti držale zatočeno 45.791 lice, od kojih 12.000 Srba nije preživjelo. 

Prema njegovim riječima, stradanje Srba nastavljeno je i u Drugom svjetskom ratu na stravičan način. 
"Pokrenuli smo inicijativu da se na mjestu stradanja u Doboju postavi jedno novo obilježje kako novi naraštaji ne bi zaboravili zločin nad Srbima", istakao je Milunović. 

On je dodao da i danas ima onih koji hoće da okrive srpski narod za početak Prvog svjetskog rata što je, kako je istakao, neistina. 
"Istorijska činjenica je da je Austro-Ugarska imala plan da okupira cijeli Balkan radi svojih interesa", naglasio je Milunovć. 

Prema programu obilježivanja stradanja Srba u dobojskom logoru, sutra u 10.00 časova u sali Skupštine opštine biće održana tribina o temi "Srbi i Prvi svjetski rat" na kojoj će govoriti istoričari Slobodan Šoja, Draga Mastilović i Željko Vujadinović. 
U petak u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Doboju biće služen parastos stradalim srpskim logorašima, a nakon toga biće položeni vijenci na spomen-kosturnici. 
U 12.00 časova u Kulturnom centru u Doboju predviđeno je obraćanje zvaničnika i duhovna akademija. 

Нема коментара:

Постави коментар