недеља, 22. децембар 2013.

Sutra inicijativa za formiranje opštine Stanari



Narodnoj skupštini Republike Srpske i gradu Doboju sutra će biti dostavljena inicijativa da mjesto Stanari dobije status opštine, izjavio je danas predstavnik Organizacionog odbora za formiranje ove opštine Mirko Kajganić.Kajganić je na današnjoj promociji elaborata ekonomske opravdanosti osnivanja opštine Stanari rekao da je za obnavljanje ove opštine prikupljeno više od 3.000 potpisa ovdašnjih mještana. 
Jedan od učesnika izrade elaborata Duško Jakšić rekao je da je ispunjeno svih devet kriterijuma Zakona o teritorijalnoj organizaciji Republike Srpske da Stanari dobiju status opštine. 

Član Organizacionog odbora za formiranje opštine Stanari Dušan Panić kaže da bi, na osnovu ekonomskih pokazatelja iz studije, budžet opštine iznosio oko pet miliona KM, a da bi sa očekivanim prihodima na osnovu naknada od EFT – Rudnik i Termoelektrana "Stanari" krajem 2015. godine dostigao oko 10 miliona KM. 
Panić tvrdi da će novi status Stanarima omogućiti ubrzani privredni razvoj i poboljšati infrastrukturu. 
Prema njegovim riječima, ta promjena bi se višestruko osjetila i u ostalim oblastima - kulturi, obrazovanju, socijalnoj i zdravstvenoj zaštiti. 

Gradonačelnik Doboja Obren Petrović rekao je ranije da je inicijativa za formiranje opštine Stanari legitimna, ali da građani trebaju preuzeti odgovornost za svoje odluke. 
On je naveo da građani nisu dovoljno informisani o sredstvima kojima će raspolagati, imajući u vidu da su prihodi ostvareni na osnovu naknada od EFT – Rudnik i Termoelektrana "Stanari" manji od 800.000 KM, dok je u nju uloženo četiri miliona KM. 

"Ukoliko se građani na referendumu izjasne da podržavaju formiranje opštine Stanari, gradska vlast će u skladu sa zakonskim odredbama pokrenuti inicijativu o odvajanju", rekao je Petrović. 
Predstavnici pozicije i opozicije u dobojskoj gradskoj skupštini istakli su da formiranje opštine Stanari nema političku pozadinu i da podržavaju inicijativu građana.

Нема коментара:

Постави коментар